PYTHON İLE FLASK API

Ümit KOÇ
2 min readDec 26, 2021

API (Application Programming Interface)

Türkçe karşılığı Uygulama Geliştirme Ara yüzü anlamına gelmektedir. Kişinin elindeki verileri dış dünyaya açarak diğer uygulama ve platformların kullanımına belli kurallar ve tanımlamalar çerçevesinde sunduğu ara yüzdür.

Kurulum:

İlk önce bilgisayarınızda Python programlama dili kurulması gerekiyor. Bu linkten Python ‘un istediğiniz versiyondan indirebilirsiniz.

Python kurulumundan sonra da Flask kütüphanesini indirmemiz gerekiyor. Bunun için isterseniz PYP sitesinden veya terminalden ‘pip install Flask’ komutu vererek de indirebilirsiniz. Eğer linux işletim sistemi kullanıyorsanız şu komutları kullanarak da kurulumu tamamlayabilirsiniz.

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

sudo apt-get install python3

sudo apt-get install python3-pip

sudo pip3 install Flask

Öğrenmeniz gereken kavramlar:

HTTP: Sunucudan kullanıcıya nasıl ve ne şekilde aktarılacağını gösteren protokoldür. Açılımı “Hyper Text Transfer Protocol” olan bu kavram dilimizde “Üstün Metin Transfer Protokolü” olarak biliniyor. İnternet kullanıcıları bunu aktif olarak kullanmasa da otomatik olarak arama çubuğu bu protokolü koyar.

HTTP protokolde kullanılan metodlar:

Get: Bir kaynak ile ilgili bilgi almasını sağlar.

Post: Yeni bir kaynak oluşturmasını sağlar. Kaynak içeriği HTTP paketinde gönderilir.

Put: Bir kaynağı güncellemek için kullanılır.

Delete: Bir kaynağı silmek için kullanılır.

Flask komutları:

app=Flask(__name__)

__name__ : Python özel komutudur. Flask kütüphanesinin fonksiyonları app objesine aktarmış oluyorsunuz. Detaylı bilgi için şu linkten inceleyebilirsiniz.

@app.route(‘ ’): Route kavramı yönlendirme anlamına geliyor. Bir URL adresinin POST-GET-DELETE-PUT komutu ile app objesinde bulunan adresleme servisini yönlendirmek için kullanılır.

Yönlendirme yapıldıktan sonra hangi fonksiyonları çalıştırılması gerektiğini belirlemek için şu şekilde kodlanması gerekmektedir.

Flask fonksiyonları çalıştırılması için run fonksiyonu aktif etmeniz gerekmektedir.

Projeyi web üzerinde çalıştığını görmeniz için herhangi bir tarayıcının url adresinden localhost:5000 yazarak kontrol edebilirsiniz.

Bunları öğrendikten sonra da örnek bir kodlama yaparak bu konuyu bitirelim.

--

--